Schludność ważnym wyznacznikiem wyboru restauracji

Posted on 03/09/2019 7:32am

Nadrzędnym celem wszelkiej restauracji jest zdobycie ufności i zadowolenia klientów. Znakomicie wiemy iż, by pozyskać dobre wrażenie klienta trzeba zadbać o parę rzeczy. Bardzo istotną rolę w restauracjach gra schludność, konsumenci wstępując do restauracji kierują na to uwagę, ponieważ czystość a także schludność restauracji jest pierwszym wrażeniem konsumenta i jest kluczowe w dalszej ocenie.

potrawy serwowane w restauracji
Source: pixabay.com
To wygląd restauracji a także dań przyciąga wzrok klientów, „jemy w pierwszej kolejności oczami”. Nabiera to wyjątkowego znaczenia w czasach social mediów – dziś nawet małe niedociągnięcie może mieć bardzo poważne konsekwencje. Sądy konsumentów na temat czystości w danym lokalu przekładają się na globalne wrażenie o nim. W przypadku, kiedy restauracja stawia na tak zwany open kitchen, gdzie konsumenci widzą w jaki sposób przyrządzane są ich dania, trzeba zwrócić szczególną uwagę na stan schludności kuchni, a także urządzeń w niej stosowanych. Trzeba również pamiętać o tym, że restauracje podlegają pod restrykcyjne wytyczne higieniczno-sanitarne, które są regulowane przez prawo.




Trzeba jednak przyznać, że utrzymanie czystości w restauracji (przejdź do strony muzyka dla kawiarnii), którą na co dzień odwiedza paruset klientów stanowi nie lada wyzwanie. Główną zasadą, jakiej bezwzględnie musimy przestrzegać, jest systematyczność i podział zadań. Według mnie jest to klucz do sukcesu. Wszelkie zaniedbanie rodzi zaległości, które po pewnym czasie trudno nadrobić, gdy klienci czekają. W szczególności, iż nazbyt późne usuwanie tłustych poplamień przykładowo z filtrów kominowych kosztuje więcej czasu a także środków – zatem jest po prostu nieopłacalne a czasem i niebezpieczne.

restauracja, potrawa
Author: Kent Wang
Source: http://www.flickr.com
Ażeby sprostać temu wyzwaniu za czystość swego stanowiska pracy odpowiedzialny winien być każdy z pracowników restauracji. Restauracja musi być porządkowana gruntownie po zakończeniu każdej zmiany, ale naturalnie na bieżąco reagujemy, kiedy pojawi się takowa potrzeba. Każdy z pracowników musi zostać przeszkolony oraz wiedzieć dokładnie, na co ma kierować uwagę. Schludność rąk, spinanie włosów, stosowanie oddzielnych ścierek do różnych czynności to podstawy, o których wszyscy powinni pamiętać. Do czyszczenia urządzeń kuchennych powinniśmy używać środków renomowanych wytwórców, dla przykładu Cid line (chemia).

Tags: higiena, restauracja, czystość