Patelnie jako podstawowe oprzyrządowanie kuchni

Posted on 14/02/2023 7:25am

Patelnie to fundamentalne wyposażenie każdej kuchni. Jest konieczna do przyrządzenia różnego gatunku potraw. Smażenie to jedna z podstawowych kuchennych czynności. Żeby jej praktykowanie było komfortowe, a otrzymane pożywienie smakowite i zdrowe, potrzebna jest dobra patelnia.
termosy
Author: Sergey Galyonkin
Source: http://www.flickr.com
Patelnie klasyczne to powszechne urządzenie ze spłaszczonym dnem i krótkimi brzegami, jakiego można użytkować do smażenia każdej potrawy. Ta z zwiększonymi krawędziami przyda się do smażenia i duszenia większej porcji posiłków. Wook to także wersja głębokiej patelni, kształtem przypomina misę, posiada okrągłe, bądź trochę spłaszczone dno.



Dla wielbicieli grillowania wymyślono też odpowiednie patelnie. Posiadając taką patelnię, nie trzeba mieć swojego ogródka, ażeby delektować się potrawami z grilla. Z wyjątkiem patelni klasycznych i głębokich, na rynku nie brak również typów do zadań osobliwych, jakie służą do smażenia konkretnego gatunku artykułu. W poniektórych sklepach jest możliwość wypatrzyć patelnie do jajek ze specjalnymi otworami wyprofilowanymi do ich smażenia. Patelnie do ryb posiadają grillowane dno dostosowane do konturu ryby i umożliwia smażenie bez tłuszczu. Patelnie - patelnie do kuchni - produkowane są z przeróżnych półproduktów, jakie różnią się również ceną.

patelnia
Author: Le Creuset
Source: www.SmakProstoty.pl
Termos to naczynie, jakie służy do trzymania temperatury płynu, lub produktu, jaki jest w nim położony. Swą funkcję realizuje dzięki temu, że posiada delikatne, metalowe ścianki, między jakimi odnajduje się luka. Do termosów o klasycznym, wydłużonym układzie wlewamy wyłącznie ciecze, natomiast do żywności używany jest termos specjalnie do tego projektowany. Jest on niższy, szerszy, nieraz podzielony na kilka części, wyekwipowany w miski. Nakrętka termosu pełni jednocześnie rolę kubka. Obrzeżna powłoka zamknięcia to stal nierdzewna, taka sama, z której wykonano termos, natomiast w centrum wyłożona jest ona plastikiem. Zamknięcie zupełnie nie powinna się grzać, bowiem jest w stanie parzyć dłonie. Musi być także bardzo szczelna, ażeby w czasie przechylania termosu, ani kropla płynu nie wydostała się na zewnątrz.

Tags: potrawy, naczynie