Kilka ważnych informacji na temat podawania zup w zwykłe dni i przy różnych uroczystościach.

Posted on 19/05/2019 7:22am

O ile na co dzień w większości rodzin zupy zjada się po prostu na głębszych talerzach czy nawet miseczkach, to w przypadku jakiejś uroczystej okazji należy zadbać o odpowiedni zestaw naczyń.




bardzo dużo będzie w tej sytuacji zależeć od tego, jaka zupa zostanie zaserwowana, a możliwości są pod tym względem wprost nieograniczone. Pozostać rzecz jasna można przy klasyce, to znaczy pomidorówce albo rosole, a można ugotować między innymi pyszną grzybową czy też pożywny barszczyk. Generalnie wyróżnia się trzy podstawowe naczynia na zupy, czyli talerze, miseczki oraz bulionówki Lubiana. W sumie powinno się mieć je wszystkie w swojej kuchni, bowiem zawsze może się okazać, że mogą się przydać. Niektórzy zalecają, aby jeszcze do tego zestawu dołożyć barszczówki, czyli specjalne naczynia dedykowane właśnie do podawania barszczu.


ogórki w słoiku
Author: jeffreyw
Source: http://www.flickr.com


Bez względu na to, w jakim rodzaju naczynia podana zostanie zupa, to trzeba się trzymać paru istotnych reguł. Jeżeli będzie chodzić o talerze, to najczęściej kładzie się je niewypełnione na stole, z leżącą z prawej strony łyżką, a samą zupę podaje się w osobnych wazach. Z kolei bulionówki Luminarc przynosi się dla gości już pełne, a stawia się https://gastropuls.pl je dodatkowo na odpowiedniej wielkości talerzu. Niejednokrotnie do podawanych w ten sposób zup pojawią się jeszcze różne dodatki, w takiej sytuacji powinny się one znajdować na talerzyku po prawej stronie.




Bardzo ciekawym i coraz popularniejszym sposobem podania zup są specjalne, niewielkie bochenki chleba, bardzo dobrze sprawdzają się one przy białym barszczu.

Tags: zupy, talerze, bar, kuchni