Kawa Arabica - poznaj sekret doskonałego smaku

Posted on 27/09/2018 3:13pm

Odmiana Arabica zalicza się do kaw najwyższej jakości. Jest łagodna i aromatyczna, a poza tym delikatnie kwaskowata, dzięki czemu świetnie pobudza.


Czym cechuje się kawa Arabica?


Kasza jaglana
Author: Kupiec
Source: Kupiec


Kawa Arabica jest najstarszym oraz najbardziej popularnym rodzajem kawy. Występuje w ponad dwudziestu odmianach. Wywodzi się z Etiopii, a uprawiana jest na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach, Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki wyróżniają się charakterystycznym wyglądem - są zielonkawe, podłużne oraz mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny (od 1 do 1,7%), aczkolwiek po zmieleniu i zaparzeniu dają doskonały smak. Napar z Arabiki jest łagodny, delikatnie kwasowaty, nierzadko wyczuwalny jest słodki, czekoladowy posmak. By wydobyć głębię smaku Arabiki najlepiej parzyć ją w ekspresie ciśnieniowym - .




kotłownie parowe2
Author: Nicholas Lundgaard
Source: http://www.flickr.com


kawa świeżo palona
Author: brownpau
Source: http://www.flickr.com


Na co warto zwrócić uwagę, aby kupić dobrej jakości kawę?


Wysokiej jakości (http://corsini.pl/kapsulki/) sprzedawana jest w specjalnych opakowaniach z jednostronnym filtrem, dzięki któremu na długo zachowuje świeżość. Kawę Arabikę najlepiej kupować ziarnistą, gdyż w takiej postaci dłużej zachowuje pełnię swojego aromatu oraz smaku. Dostawcy specjalizujący się w sprzedaży kawy często proponują mielenie kawy na preferowaną grubość, tuż przed wysyłką. Świetnym wyborem jest kawa świeżo palona - elephant.[/Jkawa - okazyjne harney & sons sklep -

Najlepszy aromat i smak kawy wyczuwalny jest pomiędzy 5 a 30 dniem od dnia palenia (data palenia kawy powinna być wskazana na etykiecie informacyjnej na opakowaniu). Warto wiedzieć, że kawa może być palona na wiele stopni, aczkolwiek standardowo Arabica palona jest na średnio.

Tags: aromat, gatunki, filtr, sposób, rodzaje