Jakie ma zalety pieczenie potraw z mięsa w piekarniku, jakiego rodzaju naczynia będą się do tego najlepiej nadawać.
Posted on 14/02/2023 7:16am
Bardzo dobrym sposobem na przygotowanie wyśmienitego mięsa jest włożenie go do piekarnika. Przez wysoką temperaturę potrawy wychodzą bardzo kruche i soczyste, a jednocześnie mają pyszną, przypieczoną skórkę.
Plusy przygotowanej w taki sposób pieczeni są też takie, że zostaje w nich większość składników odżywczych, to znaczy minerałów i witamin. No i rzecz jasna znajdzie się też coś dla osób które liczą kalorie, jest to przecież jedna z najlepszych metod na zdrowe posiłki. Lecz żeby tak pyszne mięso udało się przyrządzić, to potrzebne do tego będą odpowiednie naczynia. Najlepiej w tej roli się sprawdzają różne brytfanny emaliowane czy wykonane z innego materiału. Ten rodzaj naczyń jeszcze się nie cieszy jakimś wielkim zainteresowaniem, ale zostaje mieć nadzieję, że to się zmieni, ponieważ zalet ma całkiem sporo.
Author: Joanna Tkaczuk
Source: Fotolia.com
Brytfanny wykonuje się w całości z materiałów wytrzymujących wyższą temperaturę, jaka panuje w środku piekarnika w czasie pieczenia. Jeszcze całkiem niedawno była to przede wszystkim stal w różnych , obecnie coraz częściej spotkać można szkło, aluminium czy nawet silikon. Występują także w różnych rozmiarach, od malutkich, w jakich pomieści się niewielki kurczak, aż po pojemne, olbrzymie gęsiarki ceramiczne.
Producenci cały czas udoskonalają te naczynia, przez co mają one jeszcze lepsze parametry, które wpływają na czas pieczenia i smak mięsa. W szczególności dużo nowych możliwości pojawia się przy powłokach zewnętrznych, wykorzystywane są w bowiem w nich coraz to nowsze materiały.