Jaką kawę ziarnistą kupić i z jakiego powodu najlepiej zmielić ją przed samym parzeniem?

Posted on 21/10/2021 8:06am

Najsmaczniejsza kawa to ta, z dopiero co zmielonych ziaren. Jest najbardziej aromatyczna oraz zwyczajnie najsmaczniejsza. smakosze kawy w każdym wypadku polecają kawę ziarnistą tylko znakomitej jakości.


Pośród kaw pachnących czekoladą i przyprawami, każdy odnajdzie własny ulubiony smak.


Jeżeli ktokolwiek posiada automatyczny ekspres do kawy z zamontowanym młynkiem, to kawa kawa robusta ziarnista w jego przypadku okaże się doskonałym wyborem. Automatyczne ekspresy mają zamontowany młynek, jaki posiada regulowanie stopnia zmielenia kawy, a to bardzo wpływa na smak zaparzonego napoju. Żadnego człowieka nie należy przekonywać, że młynek do kawy elektryczny jest znacznie lepsza od mielonej. Jeśli smakosz kawy nie posiada młynka do kawy albo automatycznego ekspresu z dołączonym młynkiem, musi jak najprędzej w niego zainwestować. Stare młynki nie mielą kawy najwłaściwiej. Przegrzewają ziarna w czasie mielenia, a to bardzo psuje jej smak po zaparzeniu.


Zdrowe jedzenie
Author: Ted Eytan
Source: http://www.flickr.com


Kawa


słodycze


Zazwyczaj uprawianymi rodzajami kawy na świecie są Arabica oraz Liberica. Gatunki inne są mniej znane i słabo rozpowszechnione. Arabica jest uważana za najszlachetniejszą kawę. Jej ziarna wyglądają niezwykle ładnie, a wywar z niej jest delikatniejszy w smaku. Często czuć w niej posmak kakaowy czy też orzechowy. Robusta z kolei jest gatunkiem o intensywnym smaku. Niektóre jej rodzaje mają nawet korzenny smak. Robusta posiada więcej kofeiny niż Arabica i dla większej ilości smakoszy kawy posiada zbytnio wyrazisty smak. Z tych wszystkich gatunków Liberica ma najmniej aromatu. Daje za to największe plony oraz jest odporna na szkodniki.




gatunek taki uprawiany jest w Cejlonie i w Afryce. Sposób zmielenia kawy często jest zależny od tego, jak kawę zamierzamy parzyć. Jeżeli mamy chęć zaparzyć kawę po turecku, to musi zostać ona zmielona drobniutko.

Tags: smak, gatunek, ekspres, bar