Jak elegancko serwować obiadek?

Posted on 03/09/2022 8:29am

Każdy z nas posiada inne wspomnienie smaku niedzielnych obiadków. Następnie przez całe życie bądź próbujemy tenże smak odtworzyć, albo znaleźć własny.


Bazą nakrycia stołu będzie obrusik. Powinien być bez zarzutu wyprasowany jak też zwisać z każdej strony około dwadzieścia centymetrów.




ciastka z kokosem
Author: Jenna Freese
Source: http://www.flickr.com


Kolor obrusiku jest dowolny chociaż trzeba pamiętać, iż gdy komplet naczyń stołowych mamy w desenie to obrus musi być gładki. Z kolei gdy komplet naczyń stołowych jest jednostajnego koloru to obrusik możesz wybrać we wzór. Nie przesadzajmy w kolorach jak też wzorkach. Nie selekcjonujmy barw i deseni jaskrawych. Zachowajmy we wszystkim powściągliwość. Niezbędną rzeczą na stole będą naczynia ceramiczne z podgrzewaczem i serwetki, które stanowią zarówno fragment dekoracyjny jak i higieniczny. Na stół możesz postawić kwiaty.

Nie zastanawiaj się - w szukaniu zajmującego Cię wpisu kontynuuj klikanie (https://warsaw.nobuhotels.com/pl/offers/) w następne linki. Po jakimś czasie na pewno wyszukasz coś ciekawego.

Będzie to fragment dekoracyjny, jednak pamiętajmy, ażeby znajdowały się w małym wazonie, w taki sposób ażeby nie zasłaniały gości. Aby spotkanie nabrało blasku warto postawić świece.


Jak już ekstra nakryliśmy stolik, to czas rozłożyć talerze, szkła, srebro stołowe wazy do zupy z podgrzewaczem itp. Poniżej kilka reguł w jaki sposób to zrobić: Srebro stołowe powinno być złożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerzy, talerzyki głębokie stawiamy na talerzach płaskich. Nóż spoczywa nieopodal talerzy , widelec po lewej stronie zębami do góry. Łyżka zagłębieniem do góry blisko noża, łyżeczki przed talerzem. Liczba podanych dań nie jest obligatoryjna to od nas zależy jak wiele potraw zaserwujemy biesiadnikom.




Najodpowiedniej podać cztery albo pięć dań. A kiedy przyjęcie jest krótkie to nawet 3. garnki do gotowania na parze z pewnością przydadzą ci się gdy pragniesz aby gotowane jarzyny zachowały żywe odcienie.

Tags: kwiaty, talerze, garnki, bar, spotkanie