Co wyróżnia kawę brazylijską?

Posted on 10/03/2020 8:01am

Brazylia to jeden z największych na świecie producentów kawy. Sprawdź co wyróżnia brazylijskie uprawy i jak smakuje kawa pochodząca z Brazylii.


Położenie geograficzne Brazylii wpływa na to, iż jest to rewelacyjne miejsce do uprawy wysokiej gatunkowo kawy.


odziez dla gastronomii
Source: sklep.empak.com.pl




Dlatego Brazylia to od ok. 150 lat największy producent kawy. Główne obszary uprawy ziaren kawy to Santos, São Paulo oraz Minas Gerais. Gorący klimat, duża ilość słońca oraz górzyste tereny - to świetne warunki do produkowania wysokiej jakości kawy brazylijskiej. Poprzez wymienione czynniki odmiany kawy z Brazylii cieszą się dużym uznaniem. W Ameryce Południowej właściwie jedyną konkurencją jest kawa kolumbijska. Kawa brazylijska jest zazwyczaj łagodna w smaku, delikatnie orzechowo-czekoladowa, średnio mocna o niskiej kwasowości. Jest wyśmienita sama w sobie i idealna do uzupełniania mieszanek. Można ją przyrządzać zarówno w tradycyjnej kawiarce, jak i ekspresie ciśnieniowym.


Podstawowymi gatunkami produkowanymi w Brazylii są arabica i robusta. Aktualnie Brazylia produkuje niemal ⅓ wszystkich przeznaczonych do sprzedaży ziaren wymienionych gatunków. Popularnym gatunkiem kawy pochodzącej z Brazylii jest Burbon Santos (popularnie zwana także Santos). Charakterystyczne cechy tej odmiany to owocowy i kwaskowaty smak. Kolejnym bardzo popularnym gatunkiem jest Rio. Kawę Rio wyróżnia interesujący posmak określany jako “medyczny”, podobny do do jodyny.


Wyjątkowy posmakwynika z rozwoju mikroorganizmów na ziarnach kawy. Sprawdzonym miejscem, gdzie można kupić kawę brazylijską jest palarnia kawy.

Tags: sok, organizm, ziarna