W jaki sposób skutecznie i wydajnie zarządzać zaopatrzeniem w spożywcze artykuły lokalu gastronomicznego.

Posted on 08/12/2021 7:26am

Wielu ludziom wydaje się, że prowadzenie baru czy restauracji to prosta, łatwa i przyjemna rzecz. A jednak nawet w niewielkim gastronomicznym lokalu jest bardzo dużo rzeczy do zrobienia i wiele rzeczy do kupienia. Część z nich wystarczy kupić raz i na wiele lat będzie się miało spokój - inne będą wymagać codziennego pilnowania i doglądania.


Meble gastronomiczne
Author: shankar s.
Source: http://www.flickr.com
Do tych pierwszych zalicza się przykładowo kuchenne wyposażenie, talerze, sztućce oraz sprzęt potrzebny do przechowywania i przygotowywania pożywienia. Jeżeli kupi się całość wyposażenia, to później będą potrzebne jakieś przeglądy i naprawy sprzętów albo kupno naczyń, jeżeli część zostanie stłuczona albo będzie więcej klientów.

Za to do codziennych sprawunków przede wszystkim się zalicza składniki potrzebne do przygotowywania potraw. Rzecz jasna sporo spożywczych artykułów kupować także można okresowo, wszystko to, co ma dłuższy okres przydatności do spożycia da się w ten sposób organizować. Są jednak składniki, których nie da się długo przechowywać, i tak naprawdę powinno każdego dnia kupować je świeże. Mięso, nabiał czy też warzywa i owoce to towary, jakie w wielu lokalach są każdego dnia dostarczane na zaplecze kuchenne.

Wnętrze punktu gastronomicznego
Author: Bob Hall
Source: http://www.flickr.com
Zaopatrzenie w spożywcze produkty każdy właściciel organizuje po według własnych zasad. W wielu przypadkach zajmuje się tym jakaś jedna osoba, kupująca żywność u stałych, sprawdzonych dostawców, przykładowo warzywa i owoce od znajomych rolników mających je rzeczywiście świeże i smaczne.

Opisywana tutaj problematyka jest według Ciebie użyteczna? Jeżeli tak, to wejdź do serwisu (pakujmy.pl/pl/c/Reczniki-papierowe-i-czysciwa/77), który opisuje zbliżone zagadnienia.

Będzie to wprawdzie wymagać dużo chodzenia, ale za to będzie się pewnym, że wszystko co się zakupi będzie miało najwyższą jakość. Inni z kolei wolą nawiązać współpracę z firmą, oferującą całościowe zaopatrzenie gastronomii w artykuły spożywcze.


Tego typu forma współpracowania jest znacznie wygodniejsza i tańsza, bo wystarczy w jeden dzień złożyć zamówienie na potrzebne artykuły i następnego dnia rano zostaną one dostarczone wprost do lokalu. Wadą takiego rozwiązania jest to, że niekiedy firmy nie mają w ofercie wszystkich produktów dostępnych na rynku, a jedynie ich część, i trzeba kupić to, co mają akurat w ofercie.

Tags: naczynia, firma, Składniki, lokal, rolnik