Najlepsze patelnie do smażenia naleśników - Sprawdź najlepszą ofertę patelni!

Posted on 02/07/2022 7:44am

Rondel to główny przedmiot w każdej kuchni. Jest konieczna do przygotowania wielu potraw. Patelnie osiągalne na rynku różnią się przede wszystkim półproduktem, z którego są stworzone. Na ogół kupowane patelnie to te z powłoką teflonową, żeliwną i ceramiczną.

patelnie z żeliwa
Author: Scanpan
Source: www.smakprostoty.pl
Żeliwne patelnie do naleśników to naturalny półprodukt, pozbawiony chemicznych domieszek i tworzony w naturalny, niesyntetyczny tryb. Patelnie z żeliwa to idealne przewodnictwo ciepła, jakie równomiernie rozchodzi się po całej przestrzeni patelni. Powoli się rozgrzewa i powoli ostyga. To całkiem odmienna jakość smażenia niż w wypadku patelni z aluminium, które ogrzewają się błyskawicznie i stygną w tempie ekspresowym od razu po ściągnięciu z płomienia. Wytrzymałość to najwyższa wartość żeliwa. Patelnia żeliwna jest w stanie być wieczna, wystarczy prosta pielęgnacja, aby służyła nam przez całe życie. Jest wytrzymała na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia osłonki, zadraśnięcia.



W czasie smażenia, z żeliwa wytrącają się śladowe ilości żelaza, pierwiastka niezwykle przydatnego dla ludzkiego organizmu. Smażenie na żeliwnej patelni uzupełni niedobory żelaza. Estetyczny wygląd patelni pozwala na serwowanie sporządzonych potraw wprost na stół. Stawiając patelnię z gorącą potrawą na stole, mamy pewność że jedzenie długo zostanie gorące. Choć patelnie żeliwne są ciężkie, to należy to do jej walorów. Ciężar daje stabilność, ogranicza przypadkowe wylanie gorącej zawartości. Żeliwne patelnie do naleśników doskonale nadają się na wszelki rodzaj kuchenek - patelnie do naleśników - żeliwne. Lata użytkowania patelni podnoszą jej właściwości, zamiast obniżać.

Wiedz, że nasze linki prowadzą jedynie do w najwyższym stopniu ważnych witryn, na których znajdziesz tylko przydatne informacje.


Sekret narastającej z upływem lat jakości smażenia na żeliwie kryje się w jego impregnacji. Impregnowana przez wiele lat patelnia z czasem staje się jeszcze wyższa. Zarówno zapoczątkowanie smażenia na żeliwie, jak zakończenie całego postępowania potrzebują pewnych powtarzalnych czynności, czyniąc z przeciętnego zajęcia rytuał - .

Wybierając tą patelnię musimy mieć pojęcie, że nie można myć ich w wodzie, bowiem mogą zardzewieć. Ażeby umyć żeliwna patelnię powinno się ją przetrzeć suchą ściereczką, najlepiej nasączoną olejem, lub posypać solą i pocierać szmatką.

Tags: patelnia, patelnia żeliwna, Patelnie z żeliwa, Żeliwne patelnie do naleśników, smażenia na żeliwie