Jakiego rodzaju ostrzałki wybrać do ostrzenia bardzo ostrych noży?

Posted on 08/12/2018 9:18am

Jest wiadome, że w kuchni powinniśmy posiadać ostry nóż. Przydatne jest to do krojenia różnorodnych warzyw czy przykładowo koperku, jakie dorzucamy do zupy.


Najlepszym nożem jest japoński nóż Miyabi Zwilling, o który powinniśmy stosownie troszczyć się oraz co jakiś czas go ostrzyć.


garnek
Author: DA




Tych noży nie można ostrzyć na ostrzałkach kółkowych czy też ostrzałkach elektrycznych.

Jeżeli po przeczytaniu tego tekstu uważasz, że warto jest głębiej poznać ten temat, to ponadto zerknij tutaj cukiernia tarchomin.

Można ostrzyć je jedynie na japońskich kamieniach ceramicznych, które są namaczane w wodzie. Także przydają się kamienie syntetyczne, które utworzone są przez mistrza kowalstwa. Noże można ostrzyc na ostrzałkach klasycznych, wykonanych z ceramiki. Do uzyskania znakomitej ostrości, można użyć kamienie o gradacji 5000 lub nawet 8000 punktów. Nie można zapomnieć, że tego typu ostrzałki przed użyciem powinny być moczone w wodzie przez 10-15 minut. Inaczej ostrze można by przegrzać oraz je uszkodzić.


Są także noże, które należy ostrzyć na innego typu kamieniach. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby naostrzyć je na typowych ceramicznych kamieniach, trzeba jednak pamiętać, że noże ostrzone na zwykłych ostrzałkach prędzej ulegną starciu. Dla tych, którzy chcą posiadać osełki nie do zdarcia, stworzona została profesjonalna ostrzałka ostrzałka do noży. Posiadają one olbrzymi dodatek bardzo twardego szkliwa, jakie pozwoli ostrzyć tego typu noże przez długi okres czasu. Kamienie posiadają gwarancję dożywotnią swojego wytwórcy. Są one niezwykle drogie i kupienie ich jest inwestycją, która odpłaci się doskonałą ostrością noża.


Do każdej ostrzałki jest dodany film, na którym można obejrzeć, jak używać takich ostrzałek. Rowkowane ostrze do pieczywa ostrzy się na innej ostrzałce. Jest to ostrzałka z tzw. piłką. Do noży do pieczywa nie wolno stosować ostrzałek ceramicznych.

Tags: inwestycja, noże, producent