Jaki model patelni jest najbardziej godny polecenia? Którą patelnię wybrać? Jaki materiał będzie bardziej jakościowy?

Posted on 18/08/2022 7:21am

Jakiego typu dobrać patelnię? Na rynku istnieją różnorodne typy, które są wykonane z różnorodnych materiałów. Najbardziej często kupowane są takie z powłoką teflonową, żeliwną i ceramiczną.

patelnia
Author: Raymond Zoller
Source: http://www.flickr.com
Patelnie teflonowe są bardzo popularne. Wybiera się je najbardziej ze względu na możliwość przyrządzania potraw bez korzystania z tłuszczu. Na teflonie smażone potrawy nie będą przywierały do dna naczynia. Takie patelnie mogą różnić się między sobą, szczególnie ceną. Najbardziej często oznaką dobrej jakości patelni jest jej ciężar. Cięższa patelnia ma bardziej grubą powłokę nieprzywieraną, więc teflon tak bezproblemowo się nie rysuje i łuszczy przez działanie wysokich temperatur. Następny model - patelnie żeliwne. Są bardzo trwałe i odporne na wysokie temperatury. Możemy smażyć na nich w sumie wszystko i w każdej wartości temperaturowej- patelnie z żeliwa.




Są różne typy takich patelni, w zależności od tego, co planujemy przyrządzić. Bardzo popularna jest patelnia żeliwna grillowa. Inny typ - ceramiczne patelnie także są dosyć popularne. Ich powierzchnia jest rzeczywiście gładka, jak ma więc grudki lub pory na powierzchni, to faktycznie nie jest to ten typ. Warto o tym pamiętać podczas zakupu. Jesteśmy w stanie na niej przygotowywać potrawy bez dodatku tłuszczu lub z jej niezbyt dużą ilością.

Interesują Cię różnego typu specjalistyczne posty? Zatem kliknij tutaj pizza katowice i przeczytaj nasze nowe teksty na ten temat. Czekamy na Twoją recenzję.

Powłoka ceramicznej patelni jest nietoksyczna, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami. Ostatnio coraz więcej osób kupuje patelnie z powłoką tytanową. Tego rodzaju patelnia jest bardzo wytrzymała, a to dzięki tytanowi. Jest on wytrzymały na zarysowania oraz nie przywiera.

Patelnia żeliwna
Author: Neil Turner
Source: http://www.flickr.com
Świetnie przewodzi ciepło, umożliwia gotowanie z nawet małą ilością wody oraz smażenie bez używania tłuszczu. Potrawy tworzone na patelniach tytanowych zachowują wszelkie odżywcze składniki i swój naturalny smak. Ceny tego typu patelni są dość wysokie, jednakowoż wybiera je coraz większa ilość osób. Czasem jednakowoż najlepiej zapłacić więcej i mieć pewność, iż nasza patelnia jest z najwyższej półki, na przykład Staub patelnia oferuje taką jakość. Jak nie możemy się zdecydować jaki rodzaj wybrać, to najbardziej korzystnie zakupić po jednej z każdego rodzaju, bo każda z patelni nadaje się do smażenia różnych rzeczy.

Tags: modele, patelnie, materiały, typy, rodzaje