W jaki sposób zaaranżować sklep spożywczy - konkretne rady

Posted on 11/03/2019 7:21am

O wyposażeniu marketu trzeba począć myśleć już w czasie planowania budowy. Etap akceptacji planu budowli pod sklep winien być oparty na wizji rozmieszczenia poszczególnych stoisk, rzetelnie zaplanowanym sposobie przemieszczania się przyszłych konsumentów w taki sposób, aby mogli się czuć swobodnie, a rozkład towarów był przystępny i przyjazny podczas dokonywania zakupów. Często projektanci budynków nie mają dostatecznej wiedzy lub doświadczenia odnośnie umiejscowienia poszczególnych urządzeń w markecie, dlatego spotykamy się czasem ze skomplikowanymi sytuacjami, możliwymi do uniknięcia.
regały sklepowe
Author: Phillip Pessar
Source: http://www.flickr.com
Najczęstsze z nich to: zbyt małe drzwi nie pozwalają wnieść wysokich czy obszernych sprzętów, w ten sposób ograniczają dobór bądź powodują ponadplanowe koszty związane z rozmontowaniem sprzętu i jego ponownym składaniem na sklepie.



Dobór oprzyrządowania. W punkcie tym skoncentruję się na najistotniejszych elementach wyposażenia marketu spożywczego, a są to meble chłodnicze i regały - sprawdź: regały ze stali nierdzewnej suche (dodatkowe informacje na stronie www). W przypadku regałów suchych sprawa wydaje się być niewiele skomplikowana. Kiedy już państwo zadecydują o wysokościach, ilości półek, oczekiwaniach co do solidności półek, najważniejszą sprawą w tym wypadku będzie cena zakupu, względy wizualne itp. Nabywając używane należy być pewnym źródła jak też jakości regeneracji, inaczej poczynione oszczędności szybko mogą zamienić się w dodatkowe koszta. W przypadku funkcjonowania sklepu z artykułami spożywczymi meble chłodnicze są największym obszarem kosztów.
Chłodnia
Author: Steve Snodgrass
Source: http://www.flickr.com
Czy fabrykant ma znaczenie? Rzecz jasna że tak. Możliwości stosowania współczesnej techniki wykonania, decyduje o klasie urządzeń, więc ich żywotności jak też niezawodności działania. To zaś przesądza o wydatkach lub oszczędnościach w trakcie ich użytkowania. Różnice w obszernej gamie sprzętów decydują później o ergonomii jak też kosztach ich pracy. Ogólnie meble chłodnicze dzielimy na urządzenia zasilane własnymi agregatami wkomponowanymi w strukturę urządzenia, bądź drugi rodzaj to urządzenia zasilane agregatami zewnętrznymi lokowanymi najczęściej na zewnątrz budynku.

Dalsze rozróżnienie przyrządów dotyczy ich ergonomiczności. Drzwi chłodnicze mogą posiadać uchylną szybę przednią, z przegródką przechowalniczą pod dnem, względnie bez.

Tags: sklep, drzwi, chłodnia, market, spożywczy