Genialny przepis na ciastka bez glutenu - amarantuski! Spróbuj koniecznie!

Posted on 03/10/2018 7:18am

Od kilku lat mocno zwracam uwagę jakie rzeczy jem i dbam o linię. Niestety – mam wielkie skłonności do przytycia, więc szybko można zauważyć po mnie jedzenie niezdrowych rzeczy. Z tego powodu, gdy przychodzą do mnie znajomi najczęściej wyjmuję z kuchennej szafki amarantuski.


Robienie ciasteczek
Author: MsSaraKelly
Source: http://www.flickr.com
Ciasteczka bezglutenowe, bo o nich mowa, to ostatnio modna przekąska. Wiele osób ma alergię na gluten, albo (więcej na stronie) z pewnych powodów wykreśliło ten składnik ze swojej diety. Interesujące jest to niezwykle słodkie ciastka, choć nie dodaję do niej ani trochę cukru. Słodkość zapewniają banany i owocowy susz, które w składzie posiadają wiele fruktozy oraz innych mikro i makroskładników. Najsmaczniejszy przepis na ciasteczka bezglutenowe przeczytałam pod tym linkiem: przepis na amarantuski


Kolejna przekąska, która często jest idealna do kawy, albo jem ją na drugie śniadanie to ciasteczka owsiane. Smakołyk, pyszności, rajskie wrażenia! Zrobienie ich trwa mi w zasadzie 5 minut, plus czas pieczenia w piekarniku albo na patelni. Do ich zrobienia potrzeba ci płatki owsiane zwykłe, dwa jajka, słonecznik i dynia bez łupinek, suszone owoce. By siastka były słodkie można posłodzić nieco ksylitolu, albo poduszonego banana. Wykonanie jest niesamowicie łatwe – wystarczy starannie wymieszać wszystkie składniki, zrobić z nich nieduże ciasteczka. Później albo dajemy uformowane placuszki na patelnię i pilnujemy aż będą przyrumienione i suche, albo wsadzamy je na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika. Nie polecam ustawiania go na jakąś wysoką temperaturę – 150 stopni powinno starczyć. Na wszelki wypadek zerkajmy na nie. Później czekamy aż wystygną i możemy oddać się jedzeniu!

Tags: ciastka, ciasteczka, gluten