Czym odróżnia się opiekacz od tostera i jakiego rodzaju pieczywo może opiekać?

Posted on 29/01/2019 7:28am

Gorące oraz chrupiące pieczywo to składnik śniadania na wielu naszych stołach. Narzędzia, które szybko podgrzewają bułki czy też kromki chleba tostowego są wykorzystywane od dawna, a zwyczaj ich używania nadszedł do nas spoza granic Polski.


sprzęty
Author: Toblerone
Source: Toblerone


Jednak urządzenia takie jak tostery czy opiekacze pomimo, że w efekcie funkcjonują w podobny sposób, nie są jednak identyczne. Tostery to urządzenia, do których pieczywo wkłada się z góry albo z boku, z kolei opiekacz do pieczywa to urządzenie, które leży poziomo. Kromkę kładzie się na płycie grzejnej i przykrywa się klapką, w której jest kolejna płyta grzejna. W sprzedaży istnieją opiekacze wykonane z metalu, plastiku albo z połączenia wspomnianych dwóch surowców. Te wykonane z tworzyw sztucznych można by zakupić w niemalże jakimkolwiek kolorze, więc można ich wygląd dopasować nawet do wyglądu samej kuchni, jednak ich wadą jest dosyć mała wytrzymałość na awarie mechaniczne.

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, to bardzo dobrze, gdyż ten opublikowany poniżej też zawiera podobne informacje - nie wahaj się, tylko sprawdź go.

Poza tym jeżeli tego typu opiekacz byłby wykorzystywany stosunkowo często, to mógłby się w co poniektórych miejscach trochę stopić.


Znacznie bardziej solidne są opiekacze wykonane z metalu. Nie zepsują się nawet, jeżeli wypadną nam na posadzkę z wysokości kuchennego blatu. Wg niektórych opinii, opiekacze wykonane z metalu są znacznie bardziej wytworne, przez co ładnie wyglądają w każdej, nawet bardzo nowatorskiej kuchni. Takie urządzenia posiadają moc w zakresie 600-1300 W, jednak w domowych warunkach najlepiej sprawdzą się opiekacze o mocy ok. 700-800 W.




Przy zakupie tego urządzenia warto jest także zwrócić uwagę, czy też ma dodatkowe wkładki, przykładowo do smażenia panini czy gofrowania. Istnieją również wkładki do pączków czy ciasteczek.

Tags: urządzenie, bar, piec