Czy w dalszym ciągu można zarabiać pieniądze na żywieniu ludzi?

Posted on 30/04/2020 7:47am

Czy restauracja w Polsce to świetny interes? To tak naprawdę zależy od wielu czynników. Z pewnością nie jemy tak często w lokalach co Włosi, Brytyjczycy albo Holendrzy, ale skoro łatwo dostrzec dużo restauracji w naszych miastach, w szczególności takich najbardziej zaludnionych, w sumie można śmiało powiedzieć, iż na szczęście jest ostatnimi czasy coraz korzystniej. Czyli jeśli ktoś na poważnie rozmyśla o założeniu restauracji, nie może zakładać, że to zwariowana idea!

przyprawione potrawy
Author: Alpha
Source: http://www.flickr.com
Należy jednakże dotrzeć do typowego klienta. A skoro statystyczny Kowalski nie zarabia dużo, niewątpliwie czymś wielce ważnym jest to, aby strawa w zasadzie nie drenowała budżetu. Wiadomo, wszystko kosztuje, personel, wynajęcie lokalu, media, mieszanki przypraw (tu kupisz przyprawy bez chemii) oraz cała reszta... W sumie koszty stałe są znaczne, a więc trzeba zadbać o to, aby nasz lokal nie był przesadnie drogi, lecz również trudno zakładać, że czymś odpowiednim jest to by zapominać jak niesamowicie istotnym jest jak najszybsze wyjście na swoje. Zwłaszcza, że knajpa nie jest instytucją charytatywną.

Jeżeli nie będziemy potrafili zarobić, tak naprawdę nawet najbardziej smakowite jedzenie - doskonale przyrządzone oraz podane, i tak nie dadzą nam za dużo dobra. Nie można się oszukiwać - przeciętny klient lubi sporo zjeść. Pragnie, aby dodatki do mięsa oraz reszta nie były niewielkich rozmiarów. Choć rozmiar strawy to w 100% subiektywne pojęcie - niektórzy restauratorzy sądzą, iż bardzo często sytuacja jest taka, że wyłącznie według klientów ich jedzenie jest niewielkie, bo tak naprawdę jest w porządku. No cóż, należy jednak wiedzieć, iż całkiem często właściciele restauracji jakby nie patrzeć nieco przesadzają, próbują zbytnio zaoszczędzić na swoich klientach.

Pamiętajmy także o porządnej obsłudze kelnerskiej - niewdzięczna to fucha, ale i tak kelnerzy nigdy nie mogą sądzić, że mają prawo wykonywać swoje obowiązki w nieodpowiedni sposób (-> przejdź). Naturalnie - pewne wpadki są w zupełności wybaczalne, W końcu to tylko restauracja. Jednakże opryskliwość czy lenistwo w żadnym wypadku nie są w porządku, ciężko w ogóle zrozumieć takiego człowieka, który przykładowo nie umie polecić jedzenia bądź jest najzwyczajniej w świecie niemiły.