Co Polacy najczęściejjedzą w w biurze? Sprawdź na ten temat więcej

Posted on 04/03/2022 9:12am

Dobrze skomponowana dieta jest kluczem do zdrowia i wymarzonej figury. Obok dostarczania do organizmu odpowiednich składników pokarmowych, tak samo ważna jest także częstotliwość posiłków. Często pomijamy to podczas czasu spędzanego w pracy.
Kolorowe czasopisma rywalizują między sobą w lansowaniu coraz to nowych sposobach odżywiana i receptach na zdrowy styl życia. Badania wykazują, że Polacy jedzą za dużo, albo za mało. Często sięgają oni po gotowe posiłki, niezdrowe przekąski. Preferujemy wygodę, często zmieniamy przerwę na lunch. Złe przyzwyczajenia żywieniowe oraz niechęć do ćwiczeń to łatwa droga do zbędnych kilogramów.


Co buduje jadłospis Polaków w pracy? Są to w dużej mierze przekąski, drugie śniadanie lub obiad. Mało kto przygotowują swoje posiłki w domu. Zazwyczaj są to gotowe produkty lub półprodukty, stołują się oni także w pracowniczych stołówkach i restauracjach. Inną opcją jest także catering (catering Poznań) dla firm. Z domu najchętniej Polacy zabierają kanapki, owoce, sałatki oraz przetwory mleczne.

catering
Author: Streetsblog & Streetfilms
Source: http://www.flickr.com
Specjaliści ds. żywienia podkreślają, że głównym problemem, który może źle wpływać na metabolizm i utrzymanie formy jest nieodpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu dnia. Rekomendowane jest, aby były one spożywane w trzygodzinnych odstępach. Jeżeli budzimy się później, wskazane jest, aby dostosować grafik do planu dnia - czytaj . Sięgając tylko po jedną porcję, sprawiamy, że organizm reaguje magazynowaniem tkanki tłuszczowej. Przesadnie długą przerwę odczytuje on jako kryzys i zaczyna robić zapasy.

Dietetycy rekomendują spożywanie dwóch posiłków w przeciągu ośmiogodzinnego dnia pracy. Norma ta obowiązuje wobec zarówno pracowników fizycznych, jak i umysłowych, ale skład jedzenia powinien być zróżnicowany. () Osobie pracującej w biurze wystarczy tylko jogurt lub kefir w połączeniu z owocami. Pracownikowi fizycznemu energię uzupełni kanapka z chleba pełnoziarnistego z różnymi dodatkami.
Obiad powinien mieścić w sobie białko, np. chude mięso oraz węglowodany złożone, w które bogate są kasze, ryż jęczmienny czy makaron pełnoziarnisty. Podobny skład powinien zawierać obiad osoby wykonującej prace fizyczne. Jak zaznaczają dietetycy, obiad to szczególnie ważny posiłek. Dostarcza on blisko 30-35 procent dziennego zapotrzebowania na energię.


Ważne jest także, aby dostarczyć do organizmu kalorii w właściwym czasie.Dla przykładu w momencie kiedy nie wyposażymy się w niezbędne składniki we właściwym czasie to wygłodniały organizm spowoduje, że rzucimy się na jedzenie wieczorem.
Zmiany należy wprowadzić także w liście łakoci. Słodycze, czekolada, słodkie bułki w okamgnieniu zamienią się w dodatkowe kilogramy.

Tags: przekąski, biurko, organizm